Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.lf.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Lékařská fakulta UP
24.05.2012, 14:32, Stáří: 12 r.

Inovace výuky na Ústavu sociálního lékařství a zdravotní politiky Lékařské fakulty UP v závěrečné třetině

Autor: Robert Klos

Na studenty a absolventy lékařských fakult jsou kladeny stále vyšší studijní a profesní nároky, proto je nutné proces jejich vzdělávání pravidelně revidovat a upravovat podle aktuálních potřeb. Tato nutnost je zvláště patrná v multidisciplinárních lékařských oborech jako je sociální lékařství, kde se posluchači zabývají studiem sociologie medicíny, psychologie, veřejného zdravotnictví, pojišťovnictví, demografie, ekonomie, etiky apod.

Na základě uvedených skutečností začali pedagogičtí pracovníci Ústavu sociálního lékařství a zdravotní politiky LF UP (dále jen Ústav) pod vedením přednostky doc. Kateřiny Ivanové, Ph.D., připravovat návrhy změn ve výuce příslušných studijních disciplín. Zároveň byla na podporu těchto aktivit sepsána žádost o udělení dotace z ESF OP VK, které bylo vyhověno.

V posledním čtvrtletí roku 2010 se tedy na Ústavu začalo s realizací projektu pod názvem Inovace studijních disciplín na Ústavu sociálního lékařství a zdravotní politiky (CZ.07/2.2.00/15.0292).

Cílová skupina a cíle projektu

Cílovou skupinou projektu jsou vysokoškolští studenti prezenční formy studia magisterského studijního programu Všeobecné lékařství a studijního programu Zubní lékařství. Dále to jsou studenti prezenční a kombinované formy doktorského studijního programu Sociální lékařství. Celkem se jedná téměř o 400 studentů LF UP.

Mezi hlavní cíle projektu patří inovace současných materiálů pro výuku podle požadavků moderních metod vzdělávání; vytvoření e-learningového prostředí pro výuku jako její podporu; zavedení systému vzdělávání formou blended learningu (kombinace prezenčního a e-learningového vzdělávání); zapojení odborníků z praxe do systému univerzitního vzdělávání.

Klíčové aktivity
Pro dosažení zmíněných cílů jsou realizovány následující klíčové aktivity – tvorba nových metodických materiálů; vytvoření e-learningových opor pro jednotlivé studijní disciplíny; zapojení nových didaktických pomůcek do výuky.

E-learning

Pro e-learningovou výuku byl zvolen Learning Management System (LMS) Unifor společnosti Net University, s.r.o., která poskytuje LMS i na jiných fakultách UP a zaměstnanci Ústavu jsou na tvorbu distančních testů v tomto systému vyškoleni.

V průběhu uplynulého roku a půl byly v rámci projektu zpracovány texty pro studenty magisterských programů (Všeobecné a Zubní lékařství), které jsou určeny pro e-learningové prostředí. Vytvořené texty odpovídají svým zaměřením sylabům schváleným pro jednotlivé studijní obory. Mezi zpracovávaná témata patří: zdraví a nemoc, demografie, ekonomické pojmy ve zdravotnictví, kvalita zdravotní péče, etika publikační činnosti ve zdravotnictví, podpora a prevence zdraví, lékařská etika, Světová zdravotnická organizace, nozologie a klasifikace nemocí, kvalita života a další.

V současné době se realizace projektu dostala do závěrečné třetiny. Nyní jsou připravovány materiály pro doktorský studijní program. Studenti doktorského programu budou moci využívat e-learningového portálu nejen jako informačního zdroje, ale také ke komunikaci se svými školiteli. To by mělo celý průběh studia zefektivnit, což je i jedním z cílů projektu.

Po skončení celého projektu budou všechny výsledky podrobně prezentovány na závěrečné konferenci a rovněž v připravovaném sborníku.

Mgr. Robert Klos, Ph.D.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraSpecializačního vzdělávání na LFHippokratův dům - virtuální nemocniceAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew