Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.lf.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Lékařská fakulta UP
08.12.2011, 07:29, Stáří: 12 r.

Lékařská fakulta UP se podílí na Evropském antibiotickém dnu, připravila přednášky pro veřejnost

Autor: Vojtěch Hanulík, -da-

Evropský antibiotický den, jenž připadá na pátek 18. listopadu, byl ustanoven Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Vedl k tomu mimo jiné fakt, že mnohdy špatné nebo dokonce neopodstatněné používání antibiotik způsobuje nárůst bakteriálních kmenů, jenž je obtížné léčit. Nadužívání antibiotik, například léčba chřipky za pomocí antibiotik, vede ke vzniku bakteriální rezistence, se kterou moderní medicína jen obtížně bojuje. Smyslem Evropského antibiotického dne je tedy zvýšit povědomí jak laické, tak i odborné veřejnosti o správném a účelném použití těchto drahocenných léků.

Česká republika, jako člen Evropské unie, sleduje na svém území stav rezistentních bakteriálních kmenů. Antibiotická střediska, k nimž patří také Ústav mikrobiologie LF UP, pomáhají odborníkům ve stanovení vhodné terapie u pacientů s diagnostikovaným rezistentním kmenem bakterie a mají také za cíl šířit nové znalosti a zkušenosti mezi laickou i odbornou veřejnost.   

U příležitosti tohoto dne uspořádal Ústav mikrobiologie LF UP v Olomouci blok přednášek určený pro širokou veřejnost. Přednášky měly za cíl přiblížit laikům i odborníkům problematiku bakteriální rezistence a osvětlit, jak může jednotlivec ovlivnit tento negativní trend. Současně Ústav mikrobiologie LF UP poskytoval informační letáky v prostorách Teoretických ústavů LF a kolejí.

Na přednáškách, které se uskutečnily 7. prosince, byly představeny příklady nárůstu bakteriální rezistence a důsledky, které z toho pro pacienty a lidstvo jako takové vedou.

Informační leták



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraSpecializačního vzdělávání na LFHippokratův dům - virtuální nemocniceAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew