Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.lf.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Lékařská fakulta UP
08.11.2012, 12:34, Stáří: 11 r.

Listopadové MediCafé nabídne diskusi o cukrovce

Autor: Ondřej Martínek

Ilustrační foto: SXC

Proč chodit za vědou do přednáškových sálů, když si ji může člověk vychutnat nad šálkem dobré kávy? Proč se krčit v nepohodlných lavicích, když se může člověk pohodlně zabořit do křesla a z očí do očí diskutovat s význačnými vědci? Na základě této ideje organizuje sdružení IFMSA cyklus neformálních setkání s odborníky z oblasti lékařství MediCafé. Jeho další díl zaměřený na problematiku cukrovky proběhne v olomoucké kavárně Amadeus (Arcidiecézní muzeum Olomouc) ve středu 14. listopadu od 18 hod.

MediCafé – sladit či nesladit?

V rámci listopadové besedy se široké veřejnosti představí přední odborník na problematiku diabetu docent Rudolf Chlup z Ústavu fyziologie Lékařské fakulty UP. Tématem setkání s podtitulem „Diabetes nemusí být nemoc“ bude především demytizace onemocnění, kterým jen u nás trpí více než čtvrt milionu populace. „O diabetu dnes víme víc, než stihneme uplatnit v praxi. Léčba přitom není náročná, pokud se u pacienta podaří vypěstovat určité návyky. Diabetik vlastně může všechno, musí jen vědět kdy a kolik,“ říká diabetolog Rudolf Chlup. V Česku je přitom nejrozšířenější formou této nemoci diabetes II. typu, kdy klíčovou roli hraje nesprávný životní styl, obezita, stres, kouření, nedostatek pohybu, nadměrný příjem kalorií a další civilizační faktory. Diskuze se tak jistě zaměří i na příčiny zákeřného onemocnění. „Neformální večer je volně přístupný všem poznáníchtivým, kdy může každý u sklenky vína, půllitru piva nebo šálku kávy v klidné atmosféře poslouchat, přemýšlet a debatovat o zajímavém tématu,“ dodává za organizátory Martina Kotenová.

Neděláme z vědy vědu

Cyklus besed MediCafé probíhá v šesti českých univerzitních městech, v Olomouci od letošního roku. Olomoucké MediCafé organizuje místní pobočka sdružení IFMSA ve spolupráci s projektem Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny (PopUP), který si klade za cíl popularizovat vědu a výzkum na olomoucké univerzitě.

IFMSA je organizace reprezentovaná více než milionem studentů ze sta zemí a šesti kontinentů. Organizace je přidružena k OSN a Světové zdravotnické organizaci jako mezinárodní fórum studentů medicíny. Cílem této neziskové organizace je podpora odborného vzdělávání, mezinárodní spolupráce studentů a šíření humanistických ideálů.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraSpecializačního vzdělávání na LFHippokratův dům - virtuální nemocniceAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew