Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.lf.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Lékařská fakulta UP
13.03.2012, 12:56, Stáří: 12 r.

Odborníci na transplantace a výzkum autoimunitních nemocí se sešli Olomouci

Autor: Martin Petřek

Prezident EFI, prof. Ilias Doxiadis (Leiden)
zahajuje konferenci spolu s děkanem LF UP
prof. Milanem Kolářem

Ze sekce o transplantaci kmenových buněk,
přednáší Dr. A. Little (Glasgow)

V prvních dvou březnových dnech se do Olomouce sjelo na osmdesát imunogenetiků z řady evropských zemí na odborná jednání „6th East-West Immunogenetics Conference, kterou pořádala Univerzita Palackého a Fakultní nemocnice spolu s  Evropskou imunogenetickou federací  (EFI) v Umělecké centru UP.

Hlavním tématem konference byla problematika imunogenetické laboratorní  diagnostiky, která představuje nezbytné zázemí pro úspěšné transplantace orgánů, resp. kmenových buněk. Účastníci se také věnovali výzkumu genetického podkladu zánětlivých a autoimunitních nemocí a diskutovali nové trendy v molekulární imunogenetice, např. „sekvenování příští generace“. V průběhu dvou dnů odeznělo deset plenárních přednášek předních odborníků z různých evropských zemí a dalších dvacet dva delegátů předneslo výsledky své práce formou krátkých ústních sdělení; k nejvíce zastoupeným zemím kromě ČR patřilo Rakousko, Ruská Federace, Polsko a Velká Británie.

Imunogenetika je rychle se rozvíjející se medicínský obor, který má v České republice a zejména v Olomouci silnou pozici; Olomouc je první českou fakultou, jejíž studenti se teorií i aplikacemi tohoto oboru mohou setkat při výuce lékařství v doplňkových kurzech. Imunogenetici z olomoucké Fakultní nemocnice mají jak v rámci regionu, ČR tak i zahraničí, vynikající renomé: HLA laboratoř Ústavu imunologie byla jako první české pracoviště akreditována Evropskou imunogenetickou federací a prof. M. Petřek z této laboratoře je členem výkonného výboru Evropské imunogenetické federace. Také imunogenetický výzkum zánětlivých nemocí a transplantací, soustředěný do Laboratoře imunogenomiky a imunoproteomiky naší lékařské fakulty, dosahuje mezinárodně uznávaných výsledků, které přitahují pozornost zahraničních vědců – ti pak buď  přímo přijíždějí na výzkumné stáže, nebo s olomouckými  imunogenetiky spolupracují v rámci společných projektů.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraSpecializačního vzdělávání na LFHippokratův dům - virtuální nemocniceAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew