Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.lf.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Lékařská fakulta UP
11.05.2012, 08:50, Stáří: 12 r.

Olomouciny - Pomohou látky z olomouckých laboratoří vyhrávat boj s rakovinou?

Autor: Barbora Klimovičová, - da-

Zúčastněte se neformální debaty s prof. Miroslavem Strnadem. Přijďte si vychutnat šálek horké lékařské vědy ve středu 16. května od 18 hodin do Café Na zábradlí (28. října, naproti Prioru). Besedu MediCafé organizuje studentská organizace IFMSA Olomouc.

V pořadí druhé MediCafé bude na téma „Olomouciny -  Pomohou látky z olomouckých laboratoří vyhrávat boj s rakovinou?“ s čestným hostem panem prof. Ing. Miroslavem Strnadem, CSc., vedoucím Laboratoře růstových regulátorů Přírodovědecké fakulty UP. 

Jsou to právě čeští vědci, kteří stojí za výjimečným objevem, který přinesl světu novou naději v léčbě nádorů. Inhibitory cyklin-dependentních kináz CDK - olomouciny - patří do skupiny látek, které dokážou zastavit buňku v určitých stádiích dělení a jsou schopny blokovat růst  rakovinových buněk. Objev olomoucinu z roku 1994 panem  prof. MUDr. Jaroslavem Veselým, CSc. z Lékařské fakulty UP a francouzským doktorem L. Meijerem  stál na počátku vývoje nové generace protinádorových látek a stimuloval vývoj látek dalších, mnohem účinnějších a  specifičtějších. Více zákulisních informací jak je na tom současný výzkum, případně kdy budou tyto látky součástí běžné léčby a mnoho jiného se dozvíte přímo od vedoucího tohoto výzkumného projektu, pana profesora Strnada.

Plakát

O projektu MediCafé

MediCafé je založeno na jednoduchém principu: setkávání vědců a veřejnosti. V dialogu se rodí vzájemné obohacování – vědci se učí srozumitelně prezentovat své výzkumy a inspirují se dotazy publika, a naopak návštěvníci MediCafé si rozšiřují své obzory a jejich otázky jsou vždy vítané. Večer je volně přístupný všem poznáníchtivým. Diskuze je poměrně neformální, aby každý u sklenky vína, půllitru piva nebo šálku kávy měl možnost v klidné atmosféře poslouchat, přemýšlet a debatovat o zajímavém tématu.

Smyslem Medicafé je popularizovat lékařskou vědu. Ukázat, že to není jen rigidní soustava, ale naopak dynamická struktura, která nás každý den ovlivňuje a obklopuje všude kolem. Mnoho pacientů by rádo pochopilo, co se skrývá za složitým názvem jejich diagnózy nebo choroby jejich blízkých. Jak pokročil výzkum v léčbě nádorů a vzácných metabolických poruch. Nebo je zajímají civilizační onemocnění, proč je jejich výskyt tolik alarmující a jak jim předcházet. A stejně tak zajímají tato témata i studenty – mediky i nemediky. Proč bychom se museli učit jen někde v posluchárně na tvrdých dřevěných sklápěcích židlích? A vlastně proč bychom se o medicíně měli JEN učit, když se o ní dá zajímavě diskutovat? Přijďte si vychutnat šálek horké lékařské vědy.  



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraSpecializačního vzdělávání na LFHippokratův dům - virtuální nemocniceAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew