Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.lf.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Lékařská fakulta UP
12.10.2011, 09:47, Stáří: 13 r.

Přehlídka filmů o lidských právech z festivalu Jeden svět 2011 na LF UP

Autor: Pavel Kurfürst

Z filmu Zločinci podle zákona

 

Sedm snímků, které byly uvedeny letos v březnu na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, se v průběhu listopadu a prosince představí na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Zahraniční dokumenty podávají svědectví o dlouhotrvajícím válečném konfliktu v Demokratické republice Kongo (Krev v mobilech, 1. 11.), nedůstojném postavení žen v Afghánistánu (Manželka za 50 ovcí, 15. 11.), frustraci dnešních mladých Kubánců (Vnoučata kubánské revoluce, 29. 11.) či organizovaném zločinu v Rusku (Zločinci podle zákona, 6. 12.). Kolekci doplňuje roadmovie o cestě kolem světa v autě na sluneční pohon (Solartaxi, 22. 11.) a dvojice českých snímků z produkce humanitární organizace Člověk v tísni o neetických praktikách úvěrových firem a české pomoci v Afghánistánu (Šitkredit, Tři dary, 8. 11.). Všechny filmy byly natočeny v roce 2010.

Organizátoři přehlídky využili nabídky humanitární organizace Člověk v tísni, která v rámci programu Promítej i ty! nabízí zapůjčení vybraných festivalových filmů. Jak uvedla koordinátorka programu Iva Bartošová, za první rok existence programu se do něj zapojilo na 700 lidí, kteří sami zorganizovali filmové projekce v kostelech, na letních festivalech, na školách, ve stodole, na zahradě, v obývácích, na farách, v klubech i na zámku pro více než 25 tisíc diváků z celé republiky.

Přehlídka se na půdu lékařské fakulty vrací po roce. Loni na podzim jsme uvedli prvních šest filmů, na které přišlo přes 270 diváků, převážně z řad studentů fakulty, řekl student 3. ročníku Lešek Wacławik z olomoucké pobočky studentské organizace IFMSA CZ, která se na přípravě projekcí podílí.

Další z organizátorů, Pavel Kurfürst z Centra pro výuku cizích jazyků LF UP, připomíná, že kromě filmů se diváci mohou těšit na zajímavé hosty. V loňském roce se nám osvědčilo doplnění některých projekcí o prezentace činnosti neziskových organizací. Letos chceme dát prostor o.p.s. Člověk v tísni, olomoucké skupině Amnesty International, Hnutí Duha a o.p.s. Agentura rozvojové pomoci Olomouckého kraje.   

Všechny filmy jsou opatřeny českými titulky. Bezplatné veřejné projekce ve Velké posluchárně Teoretických ústavů LF UP na Hněvotínské ulici začínají vždy v 16 hodin.


 

1. listopadu 2011
Krev v mobilech
(Dánsko, Německo | 2010 | 82 min)
Napadlo vás někdy, že se ve vašem mobilu mohou skrývat vzácné kovy potřísněné krví obětí války v Demokratické republice Kongo? Dětská práce, prostituce nezletilých dívek, přestřelky mezi členy místních gangů a všudypřítomná korupce jsou každodenní realitou tamních nalezišť minerálů.

8. listopadu 2011
Šitkredit | Tři dary
(Česká republika | 2010 | 31 + 26 min | zvláštní host: Bc. Richard Kořínek, o.p.s. Člověk v tísni )
Dva dokumenty z produkce společnosti Člověk v tísni. První popisuje neetické praktiky úvěrových firem a jejich dopady na osudy dlužníků a nahlíží do problematiky chudoby a sociálního vyloučení.
Druhý film sleduje stopy české pomoci v chudých podhorských vesnicích na severu Afghánistánu.

15. listopadu 2011
Manželka za 50 ovcí
(Švédsko | 2010 | 52 min | zvláštní host: Mgr. Lenka Dudková, o.p.s. ARPOK)
Mnozí afghánští muži vyznávají radikální islám a ctí tradici obchodu s manželkami mladšími o generace, se kterými nejednají lépe než se psy. Sabere, kterou příbuzní prodali o čtyřicet let staršímu Tálibánci, když jí bylo deset, se snaží utéct od manžela a dosáhnout rozvodu.

22. listopadu 2011
Solartaxi
(Německo | 2010 | 68 min | zvláštní host: Bc. Josefa Volfová, Hnutí Duha)
Roadmovie z netradiční cesty kolem světa, kterou podnikl Švýcar Louis Palmer ve vlastnoručně sestaveném autě na sluneční pohon. Svižně sestříhaný film s energickou hudbou ukazuje splnění jednoho snu, který by mohl zásadním způsobem přispět k celosvětovému snížení emisí.

29. listopadu 2011
Vnoučata kubánské revoluce
(USA | 2010 | 60 min | zvláštní host: Mgr. Dana Hellová, Amnesty International)
Dnešní mladí Kubánci nemají s padesát let starým revolučním tažením nic společného. Děti ulice, nejvýznamnější opoziční novináři i kubánští hiphopoví umělci otevřeně vypráví o své frustraci a depresi, touží po cestování do zahraničí, slušném bydlení a svobodě projevu.

6. prosince 2011
Zločinci podle zákona
(Izrael, Německo, Španělsko| 2010 | 91 min)
Nebývale otevřené výpovědi čelných představitelů ruskojazyčného podsvětí, tzv. vorů v zakoně, společně s archivními záběry z ruských věznic či ukázkami mafiánských radovánek nabízí velmi ucelený pohled na rozvoj organizovaného zločinu v Rusku od perestrojky až do dnešní doby.

vstup zdarma | české titulky | informace na http://cja.upol.cz



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraSpecializačního vzdělávání na LFHippokratův dům - virtuální nemocniceAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew