Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.lf.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Lékařská fakulta UP
02.05.2012, 10:50, Stáří: 12 r.

Startuje první olomoucké MediCafé

Autor: Barbora Klimovičová

IFMSA Olomouc vám přináší jedinečnou možnost neformálně podebatovat s odborníkem.

Přijďte zjistit více informací o lékařské vědě přímo z první ruky! MediCafé je založeno na jednoduchém principu: setkávání vědců a veřejnosti. V dialogu se rodí vzájemné obohacování – vědci se učí srozumitelně prezentovat své výzkumy a inspirují se dotazy publika, a naopak návštěvníci MediCafé si rozšiřují své obzory a jejich otázky jsou vždy vítané. Večer je volně přístupný všem poznáníchtivým. Diskuze je poměrně neformální, aby každý u sklenky vína, půllitru piva nebo šálku kávy měl možnost v klidné atmosféře poslouchat, přemýšlet a debatovat o zajímavém tématu.

Začínáme již ve čtvrtek 10. května 2012 v 18 hodin s úvodním tématem Blíží se konec antibiotické éry?…aneb Problematika bakteriální rezistence k antibiotikům, v příjemném prostředí kavárničky v centru Olomouce - Café Na zábradlí (ulice 28. října, naproti Prioru), kde jako hosta uvítáme pana prof. MUDr. Milana Koláře, Ph.D., děkana Lékařské fakulty UP.

Nedílnou součástí lidského života jsou bakterie, bez jejichž přítomnosti ve formě přirozené mikroflóry není život v podobě, v jaké jej známe, možný. Na druhé straně však tyto mikroorganismy mohou představovat reálné ohrožení. Kromě problémů s infekcemi se navíc stává stále aktuálnější otázka antibiotické léčby a odolnosti proti ní, kterou si bakteriální kmeny často vytvoří. Tím se účinnost léčby snižuje. Co s tím? Přijďte a zjistíte víc!

A to není vše! MediCafé budou v květnu rovnou dvě! Již teď jsi zapište do deníčku datum středa 16. květen 2012 se stejným místem i časem, ale tentokrát na téma Olomoucin - pomůže látka z olomouckých laboratoří vyhrávat boj s rakovinou? Naším hostem bude vedoucí Laboratoře růstových regulátorů Přírodovědecké fakulty UP, pan prof. Ing. Miroslav Strnad, CSc.

Cíle projektu:

Smyslem Medicafé je popularizovat lékařskou vědu. Ukázat, že to není jen rigidní soustava, ale naopak dynamická struktura, která nás každý den ovlivňuje a obklopuje všude kolem. Mnoho pacientů by rádo pochopilo, co se skrývá za složitým názvem jejich diagnózy nebo choroby jejich blízkých. Jak pokročil výzkum v léčbě nádorů a vzácných metabolických poruch. Nebo je zajímají civilizační onemocnění, proč je jejich výskyt tolik alarmující a jak jim předcházet. A stejně tak zajímají tato témata i studenty – mediky i nemediky. Proč bychom se museli učit jen někde v posluchárně na tvrdých dřevěných sklápěcích židlích? A vlastně proč bychom se o medicíně měli JEN učit, když se o ní dá zajímavě diskutovat? Přijďte si vychutnat šálek horké lékařské vědy.  



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraSpecializačního vzdělávání na LFHippokratův dům - virtuální nemocniceAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew