Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.lf.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Lékařská fakulta UP
15.03.2012, 13:02, Stáří: 12 r.

Stav 2012: Věda kontra cukrovka

Autor: Iveta Poljaková

V kuloárech konference Advanced technologies
and treatments for diabetes

Nábřeží v Barceloně

Reportáž z 5. konference Pokročilé technologie a postupy v léčbě diabetu
(Advanced technologies and treatments for diabetes), Barcelona 8.–11. února 2012

Zatímco teploty na Moravě atakovaly – 20 stupňů Celsia a život zamrzal, ve španělské Barceloně vál větřík od moře a sluníčko se opíralo do palem, opuncií a dozrávajících mandarinek. Zahrádky kaváren vylepšené ohřívadly ale zely prázdnotou a pouliční malíři na Ramble byli bez zákazníků. Katalánci, po uši zachumlaní do šál a límců bund, se nám omlouvali za tu „ukrutnou zimu“(+8 stupňů Celsia).

Bezmála tisíc sedm set účastníků 5. mezinárodní konference ATTD se sem sjelo z celého světa, aby si ve městě navždy spojeném s Kolumbovými objevy vyslechlo přední výzkumné týmy a vyměnilo si nové poznatky a zkušenosti s moderní léčbou diabetu mellitu.

Prestižní firmy vystavovaly podkožní čidla glukózy – senzory schopné on line odečítat hladinu cukru ve tkáni. Těchto výrobků je k dispozici na trhu více druhů a stále se precizují. Na jejich místo se už ale derou uživatelsky příjemnější varianty – náramky, které umí glykemii číst přes kůži. V přesnosti pomalu dotahují své invazivní předchůdce, takže příští rok – kdo ví? Pro nemocniční intenzivní péči se zase vyvíjejí katetry s čidly odečítajícími glykemii přímo z krevní plazmy.

Senzor glukózy spojený s inzulinovou pumpou, to už je taková malá „uzavřená smyčka“ neboli glukostat, schopný docela slušně pohlídat v noci pacientovu glykemii. Aby však uzavřená smyčka fungovala i přes den, když se člověk hýbe a jí, to je už složitější. Na řadu přichází informatika, vzorečky, aproximace energetické bilance různých směsí jídla… Není to snadné, ale první výsledky jsou tu a do čeho se lidstvo jednou pustilo, to se poddá. Výstupy z monitorovacího zařízení mohou být mobilní datovou sítí přenášeny nejen do smartphonu pacienta, ale také on – line ošetřujícím lékařům.
Odlišnou, sofistikovanou cestou kráčí biotechnologie, snažící se vnutit zakázku na výrobu inzulínu jiným buňkám, než jsou nefunkční beta buňky slinivky. Na pokusném zvířeti se to už povedlo.

Po celém světě se snaží týmy vědců zvrátit osud dětí a mladistvých, postižených diabetem 1. typu. Jsou prezentovány různé strategie ovlivnění imunitního systému, který u této choroby omylem ničí vlastní beta buňky. Prozatím se povedlo alespoň oddálit vznik plné závislosti na inzulinu.

Měli jsme možnost předložit výsledky našeho vlastního výzkumu. Práce doc. MUDr. Rudolfa Chlupa, CSc., se týkala klinického srovnání tří typů glukometrů, má práce zase predikce peroperační dekompenzace pacientů s diabetem (s využitím kontinuálního monitoringu glykemie). Vrátili jsme se nejen inspirováni pro další výzkum, ale také bohatší o optimismus, že jsme v poznání i v léčbě této nesnadné a čím dál častější civilizační choroby zase o hodný kus dál.

Text a foto MUDr. Iveta Poljaková
Ústav fyziologie LF UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraSpecializačního vzdělávání na LFHippokratův dům - virtuální nemocniceAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew