Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.lf.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Lékařská fakulta UP
09.05.2012, 09:05, Stáří: 12 r.

Studenti LF UP uspořádali Den pro zdraví v olomouckých Smetanových sadech

Autor: Pavel Kurfürst

Operace v polní nemocnici pro medvídky

Měření krevního tlaku

Nácvik správné péče o chrup

Děkan LF UP profesor Milan Kolář
při odběru krve

Čtyřletý Adam si prohlíží rentgenový snímek

Olomoučanům, které 5. května jarní počasí zlákalo k sobotní procházce po Smetanových sadech, se poblíž restaurace Fontána naskytl netradiční pohled. V hudebním altánu a pod rozkvetlými stromy kolem zářily bílé pláště olomouckých mediků, kteří zde uspořádali preventivně-osvětovou akci Den pro zdraví. Zatímco dospělí spíše váhavě pozorovali, oč jde, děti se bez velkého přemlouvání zapojily do dění na některém ze stanovišť. Největší pozornost lákala „polní“ varianta Nemocnice pro medvídky, mezinárodního projektu, s nímž studenti medicíny už několik let navštěvují školky a základní školy v Olomouci a okolí, aby pomohli dětem zbavit se strachu z lékařů. Malí lékaři se mohli obléci do skutečných operačních oděvů a vyzkoušet si třeba léčbu zánětu slepého střeva na plyšovém zvířátku. O kus dál jim budoucí zubní lékaři názorně ukazovali, jak se starat o zoubky. To už se ale k improvizované preventivní kontrole nechali přemluvit i rodiče a za velkého zájmu svých ratolestí si nechali vypočíst tzv. body mass index nebo změřit tlak, obsah tuku v těle, případně hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Všichni společně si mohli vyzkoušet správný postup při poskytování kardiopulmonální resuscitace na skutečných modelech včetně použití automatizovaného defibrilátoru. Pestrou nabídku aktivit doplnily stánek pacientského sdružení Mamma HELP informující o samovyšetření prsu a ochutnávka racionální výživy.

Atraktivní projekt připravila olomoucká pobočka mezinárodní studentské organizace IFMSA, která sdružuje studenty medicíny z celého světa. Studentka 2. ročníku všeobecného lékařství na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Ivana Mrázková, která má na starosti olomoucké projekty IFMSA, byla s šestihodinovým maratónem v parku spokojená: Možnost prověřit si svůj zdravotní stav a informovat se o preventivních opatřeních využily asi dvě stovky Olomoučanů. Toto odpoledne v sobě spojilo hned několik aktivit, kterým se naše organizace trvale věnuje, jako jsou například boj proti diabetu a podpora zdravého životního stylu. Zapojilo se celkem čtyřicet dobrovolníků z řad studentů LF UP včetně našich zahraničních kolegů studujících medicínu v anglickém programu. Všichni z nich navíc uvedli, že by se rozhodně zúčastnili dalšího ročníku a že Den pro zdraví považují za užitečnou mimoškolní aktivitu nabízející získání praktických dovedností a příležitost ke komunikaci s lidmi. Jsme rádi, že nám vyšlo počasí a že se za námi do parku přišli podívat i paní proděkanka docentka Sovová a pan děkan profesor Kolář, který nad akcí převzal záštitu a který si od nás dokonce nechal změřit tuk v těle a glykémii.

Kromě IFMSA se na přípravě Dne pro zdraví podílely i další studentské organizace působící na Univerzitě Palackého, jako jsou Sdružení studentů stomatologie ČR, asociace zahraničních studentů PEPA a Spolek mediků, společně s Projektem časné resuscitace a defibrilace.

Pavel Kurfürst
LF UP

Fotografie Jiří Lapka, IFMSA



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraSpecializačního vzdělávání na LFHippokratův dům - virtuální nemocniceAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew